Main Menu

Home
DAGBEELD (1032) RENÉ BURRI PDF  | Print |  E-mail
2011, dec 5 - Che Guevara (1963) - René Burri (Zwi)

Nog regelmatig horen we van onbekende foto's van beroemde fotografen die plotseling uit archieven (Ed van der Elsken onlangs bij Nederlands Fotomuseum), openbare verkopingen (Vivian Maier), in een oude koffer in Mexico (Robert Capa) of ergens op zolder (Paul Berriff met Beatles foto's) worden gevonden. Een heel bijzondere versie vond ik het verhaal dat ik onlangs bij Galerie het Fotokabinet kreeg over een juist heel bekende foto die via een onvoorstelbare omweg in de collectie van deze galerie terecht kwam.

Bij een bezoek aan Cuba in 2010 wist kenner Lion Greveraars een prachtige vintage print te verwerven van René Burri, de beroemde iconische opname van Che Guevara. De foto bleek ongesigneerd maar het was hem direct duidelijk dat het ook al door het forse formaat van de print een unieke aankoop was. Bij een bezoek aan de opening van de expositie vorig jaar in de Kunsthal was de foto natuurlijk meegenomen en getoond aan de Magnum fotograaf, die hem direct herkende als waarschijnlijk het oudste bestaande exemplaar van het beroemde portret.

In het jaar van de opname, 1963, werd deze print door Burri cadeau gedaan aan het Cubaanse Ministerie van Landbouw. Na 47 jaar had de foto een uitstraling verkregen die weer een apart verhaal vertelt: scheuren, krassen, slechte restauraties, zonlicht, luchtvochtigheid en sigarenrook hebben vele sporen nagelaten. Één nieuw spoor kwam er tijdens deze bijzondere confrontatie nog bij: Met een groot aantal getuigen en fotografen signeerde Burri voor Lion alsnog deze bijzondere foto - en dat maakte het verhaal van deze foto na 47 jaar als het ware compleet.

Wie de foto in kwestie graag zou willen bekijken adviseren we eens contact op te nemen met galerie 't Fotokabinet, waar overigens nog veel meer wannahaves van de bekendste fotografen in stock zijn te vinden. Overigens publiceerden we in 2010 nog een item over Rene Burri met deze opname nog n.a.v. zijn tentoonstelling in de Kunsthal in 2010. Ook als DAGBEELD kwam Burri al in 2009 in digEzine met een fraaie plaat van 'men on roof'.

Foto René Burri © McLion 2010 - Fotokabinet Den Haag - met dank aan Lion Greveraars

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _, _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Start elke DAG met een inspirerende afbeelding. Tips voor publicatie: mail to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

DAGBEELD publiceert beeld, titel, maker en exposerende/publicerende/verkopende partij.

Klik HIER voor onze SEE/HEAR agenda. Klik op See/hear voor de voorgaande DAGBEELDEN en blader in onderstaande hoofdpagina's of klik (next)

 
More Info