Main Menu

Home News PAN Amsterdam - topfotografie tussen antiek , oude kunst & design?
PAN Amsterdam - topfotografie tussen antiek , oude kunst & design? PDF Print E-mail
Thursday, 18 November 2010 22:34

2010, nov 18 - De grote kunst en antiekbeurs PAN Amsterdam staat vanaf dit weekend weer open voor de kunstliefhebbers, kopers, investeerders en andere inspiratiezoekers.

Zoals te verwachten speelt fotografie ook dit jaar weer een grote rol in het aanbod via de geselecteerde galerieën. Persoonlijk was ik erg getroffen door een berichtje waaruit bleek dat er ook fotografie van Robert Colette tussen de toch meer voor de hand liggende fotografen wordt aangeboden op de stand van Witzenhausen.

Colette die in 2004 veel te vroeg stierf was een van 's Nederlands topfotografen met een bijzondere lange carrière in de sportfotografie voor o.a. Sport en Voetbal International. Het is opvallend dat analoog aan ontwikkelingen in de USA en grote Europese fotonaties als Duitsland, Frankrijk en in mindere mate België steeds vaker fotojournalisten hun (soms posthume) entree in de kunstwereld maken - en dat in een tijdperk waarin de honararia (en banen) voor fotojournalisten zwaar onder druk staan.

Naast de grote hoeveelheid voor de PAN traditioneel antiek, oude meesterwerken en sieraden is er buiten de moderne kunst waaronder fotografie ook weer een interessant aanbod aan design, grotendeels meubelontwerpen.

Het effect van het toenemend verzamelen van fotografie is vanzelfsprekend ook merkbaar in de presentatie op de beurs - naast een aantal absolute specialisten als Flatland Gallery, Galerie Wouter van Leeuwen, Kahmann gallery en Eduard Planting Fine Art Photographs is er ook bij meerdere galeries een interessant aanbod van fotografie. En op het relatief nieuwe beurssegment 'Design' dat deze editie vol in de aandacht staat is zelfs een zeer betaalbaar aantal vintageprints te zien vanuit zowel de kunstfotografie als de journalistiek.

Onderstaand een kleine opsomming wat er op deze PAN aan fotografie kan worden verwacht (helaas - lang niet iedere galerie aktualiseert de eigen website..)

Flatland Gallery - Ruud van Empel en  Erwin Olaf en Nazif Topçuoğlu

Eduard Planting Fine Art Photographs - o.a. Marie Cecile Thijs, Hans Withoos, Aernout Overbeeke en natuurlijk vintage fotografie

Galerie Brutto Gusto - Jean-Marc Spaans, Luzia Simons

Galerie Judy Straten - Polman en Woodburn

Galerie Witzenhausen - naast genoemd werk van Robert Colette o.a. Paul Blanca, Erik Hijweege, Annemarie Busschers, L.J.A.D. Creyghton, en Hendrik Kerstens.

Galerie Wouter van Leeuwen - Olaf Otto Becker, Michael Wolf en Michael Kenna

Kahmann Gallery - o.a. Martien Mulder, Gerard Fieret,, Schilte & Portielje en Ed van der Elsken

Ron Mandos - Margriet Smulders

Galerie De Zaal: Willem van den Hoed

My Modern (design): o.a. Nobuyoshi Araki, Charles Eggleston, en Richard Avedon

PAN Amsterdam Rai toegang €15 - zaterdag 20 nov - alleen genodigden van VIP & pers, vanaf zondag 21 nov t/m 28 nov

Last Updated ( Monday, 22 November 2010 19:24 )
 
More Info