Main Menu

Home
DAGBEELD (651) GRETE SCHÜTTE-LIHOTZKY PDF  | Print |  E-mail
2010, nov 19 - Frankfurt Kitchen, 2010, van Grete Schütte-Lihotzky (1897-2000, Oost) uit de tentoonstelling Counterspace in het MoMA

Deze herfst opende in het MoMA een overzichtstentoonstelling van de transformatie van de keuken in de twintigste eeuw en daarbij wordt speciaal ingezoomd op de uitzonderlijk complete samenstelling van de ikonische Frankfurter Keuken die in 1926-27 door de architecte Grete Schütte-Lihotzky werd ontworpen.

In de nadagen van de eerste Wereldoorlog betekende de rond Frankfurt in duizenden stuks gebouwde keuken een volledig nieuwe trend die van een voorheen ver weggestopte ruimte in de kelder of aanbouw een belangrijk onderdeel werd in een totaal nieuwe benadering van de indeling en huishouding in de grotere huizen.

De leefstructuur in het dagelijks bestaan en daarmee ook veel gebruiksmaterialen, technologie en energiebronnen werden vanaf dat moment van dit innovatief compact en ergonomisch ontwerp van Schütte-Lihotzky ingrijpend veranderd.

Vanaf de twintiger jaren is de keuken verder geëvolueerd tot de uitgebreide keuken zoals we hem tegenwoordig in een dominante rol in de meeste woningen tegenkomen - met zelfs ruime 'filialen' in tuin of patio.

Een ander interessant keukenontwerp dat de Frankfurt Kitchen op de tentoonstelling in het MoMA vergezelt is de uit 1968 stammende mobiele keuken van de Italiaanse fabriek Snaidero. Beide keukens worden in de tentoonstelling natuurlijk aangevuld met een breed scala aan designobjecten, ontwerptekeningen, archiefbeelden en veel meer uit de eigen collectie van MoMA.

Een duidelijk accent in de gehele expositie wordt zichtbaar in de bijdragen van vrouwen en dan niet alleen als consument/gebruiker van de keuken, maar ook als trendsetters, architecten, ontwerpers en kunstenaars die zich kritisch opstekden t.a.v. de cultuur en gebruiken rond de keuken. De tentoonstelling wordt daarnaast nog visueel ondersteund met een prachtige uitgave van het MoMA: Modern Women: Women Artists at The Museum of Modern Art.

Klik voor meer van Grete Schütte-Lihotzky bij ons vorige DAGBEELD (508) van haar. Tot 14 maart is "Counter Space: Design and the Modern Kitchen" nog te zien in het MoMA in New York.

September 15, 2010–March 14, 2011

© Grete Schütte-Lihotzky courtesy MoMA

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Start elke DAG met een inspirerende afbeelding. Tips voor publicatie: mail to This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

DAGBEELD publiceert beeld, titel, maker en exposerende/publicerende/verkopende partij.

Klik HIER voor onze SEE/HEAR agenda. Klik op See/hear voor alle voorgaande DAGBEELDEN of blader in onderstaande hoofdpagina's (next)

 
More Info